mrt-2011

Werkervaring - ABT

Hilton Hotel Schiphol

 

De uitbreiding van het Hilton Hotel Schiphol is een ontwerp van Mecanoo. Twee spitse vleugels bevatten de hotelkamers. Deze onconventionele vorm maakte het noodzakelijk windtunnelonderzoek te doen.

 

 

 

 

 

Het Hilton Hotel
was in de ontwerpfase benaderd met verscheidene 2D raamwerkmodellen om krachten en verplaatsingen te bepalen. Later is besloten een 3D model te maken van de constructie. De hele staalconstructie is ingevoerd door een collega constructiebureau.
Dit model heb ik bewerkt en berekeningen mee uitgevoerd. Ik heb schijven ingevoerd in het model waarmee je eenvoudiger en helderder belastingen op het model kunt zetten. Dat een 3D model noodzakelijk was bleek vooral bij de vervormingen die duidelijk groter waren dan verwacht. Deze extra vervorming ontstond door een rotatie van het gebouw; een typisch 3D effect. De rotatie werd veroorzaakt door het 'wegzakken' van de funderingspalen in de oksel waar de belasting geconcentreerd wordt. Ook het verkorten van de kolom speelde een rol. Daardoor ging het bovenliggende stabiliteitsverband scheef staan en duwde de rechtervleugel naar voren die vervolgens ging roteren.

Projecten
Vliegveld Jeddah (Saoudi Arabie)
W oningbouw Getsewoud
Ambassade Dakar (Senegal)
Woningbouw Ypenburg
Bruggen 'de President'
Controle tribunes sportpaleisAhoy
Wuhu Riverside Development Project (China)
Woontoren Montevideo (150m)
A ppartementen Gelderlandplein
Muziekgebouw Amsterdam
Hilton Hotel Schiphol
ABC onderwijsgebouw Utrecht
Blob Studie