mrt-2011

Werkervaring - ABT

Blob Studie

 

Rendering van EEA Associated Architects. Voor een visualisatie was het model voldoende nauwkeurig. Met het model kon echter niet gebouwd worden. 

 

 

ABT was constructeur
van het stadhuis in Alphen aan den Rijn (2002). Een gebouw dat is te karakteriseren als een echte blob, met alle problemen van dien. Volgens aannemer HBG één van de vijf meest complexe gebouwen van Nederland. Voor ABT was dit gebouw aanleiding om een studie te verrichten naar blobs met een speerpuntgroep. Binnen de speerpuntgroep was ik eindredacteur van het rapport.

Blob staat voor Binary Large OBject; een computerterm die gebruikt wordt voor grote en moeilijk bewerkbare, ontoegankelijke datafiles. In de bouwpraktijk zijn het gebouwen waarbij in de vormgeving gekromde vlakken een dominante rol spelen. Vaak zijn deze gebouwen met visualisatiesoftware ontworpen die in eerste instantie bedoeld was voor videoanimaties. Bekende Nederlandse architecten zijn Kas Oosterhuis, Erick van Egeraat, UN Studio en Lars Spuybroek.
In de vakbladen (de Architect, Cement) zijn een aantal publicaties over het rapport verschenen. Ook heeft de groep een lezing gegeven op de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Uiteindelijk is het rapport uitgegeven als diktaat voor de Faculteit Bouwkunde.

Projecten
Vliegveld Jeddah (Saoudi Arabie)
W oningbouw Getsewoud
Ambassade Dakar (Senegal)
Woningbouw Ypenburg
Bruggen 'de President'
Controle tribunes sportpaleisAhoy
Wuhu Riverside Development Project (China)
Woontoren Montevideo (150m)
A ppartementen Gelderlandplein
Muziekgebouw Amsterdam
Hilton Hotel Schiphol
ABC onderwijsgebouw Utrecht
Blob Studie