mrt-2011

Werkervaring - ABT

Woontoren Montevideo (150m)

 

Montevideo is een luxe woontoren van 152m met een hybride constructie. Bovenin verzorgen diagonalen van staal de stabiliteit. Het middengedeelte is een wandconstructie van beton en onderin zitten stalen schoren die een open entree realiseren. 

 

 

Montevideo
heeft een parkeergarage onder het gebouw. De constructie van de parkeergarage bestaat uit breedplaten die afdragen op kolomstroken (d=350mm). De kolomstroken rusten op een kolomkop (d=500mm) die de belasting de kolom inleidt.
De wapening in de kolomstroken en de kolomkop is bepaald met de strokenmethode. Er is discussie ontstaan over de steunpuntswapening in de kolomkop. In de richting van de strook is gewapend op het moment dat ontstaat als alle belasting via de strook gaat. In de andere richting ligt veel minder (praktische) wapening. In werkelijkheid zal de belasting niet volledig via de strook lopen maar meer rechtstreeks de kolom in gaan; de wapening loodrecht op de strook boven de kolomkop zal dan onvoldoende zijn is het idee.
ABT kreeg het verzoek met een ruimtelijk model te onderzoeken in hoeverre dit gedrag optreedt. Vervolgens kan gekeken worden of de huidige wapening voldoet.
Ik heb het model gemaakt met plaatelementen in Esa Prima Win. Daarbij moeten de eigenschappen van de breedplaten als een orthotrope plaat in worden gegeven; in de voorgespannen richting zal de plaat zich veel sijver gedragen dan in de breedte van de plaat. Het berekenen van de plaateigenschappen voert een spreadsheet uit. Dit maakt het eenvoudiger wat met de parameters te spelen.
 

Projecten
Vliegveld Jeddah (Saoudi Arabie)
W oningbouw Getsewoud
Ambassade Dakar (Senegal)
Woningbouw Ypenburg
Bruggen 'de President'
Controle tribunes sportpaleisAhoy
Wuhu Riverside Development Project (China)
Woontoren Montevideo (150m)
A ppartementen Gelderlandplein
Muziekgebouw Amsterdam
Hilton Hotel Schiphol
ABC onderwijsgebouw Utrecht
Blob Studie