mrt-2011

Werkervaring - ABT

Muziekgebouw Amsterdam

 

Op de voorgrond de langsspanten die de belasting naar de steunpunten brengen. De bovenrand is in de fabriek gemaakt met de aansluitingen naar de diagonalen aangelast. Op het werk worden de diagonalen met boutverbindingen aangebracht.



 

 

 

 

 

Het Muziekgebouw
is ontworpen door het Deense architectenbureau 3XNielsen. Ik heb de staalconstructies van de concertzaal (binnendoos) en het BIMhuis berekend.
De concertzaal moet tot de beste concertzalen ter wereld behoren qua akoestiek. Voor de constructie van de concertzaal heeft dit twee gevolgen. Ten eerste wordt de zaal een doos-in-doos constructie bestaande uit een buitendoos en binnendoos. De stalen constructie van de binnendoos staat volledig los van de buitendoos die is opgebouwd uit betonwanden.
Verder krijgt de zaal een beweegbaar plafond dat op en neer kan. Daarmee kan de concertmeester het volume van de concertzaal aanpassen voor de akoestiek. Voor de constructie betekent dit een zijwaartse kracht op de hele doos.
Het BIMhuis is ontworpen als een zwarte doos die uit het hoofdvolume steekt. Het gebouw staat los van het hoofdvolume en is op zichzelf stabiel. De constructie van het gebouw bestaat uit dwarsspanten die de belasting afvoeren naar de hoofdspanten in de langsgevels van het gebouw. In het midden lopen nog twee lichtere spanten parallel aan de hoofdspanten. Zij dienen om het BIMhuis extra stijfheid te geven; in het BIMhuis ligt namelijk een zaal waar gedanst kan worden.

Projecten
Vliegveld Jeddah (Saoudi Arabie)
W oningbouw Getsewoud
Ambassade Dakar (Senegal)
Woningbouw Ypenburg
Bruggen 'de President'
Controle tribunes sportpaleisAhoy
Wuhu Riverside Development Project (China)
Woontoren Montevideo (150m)
A ppartementen Gelderlandplein
Muziekgebouw Amsterdam
Hilton Hotel Schiphol
ABC onderwijsgebouw Utrecht
Blob Studie